Zde se nacházíte: Důležité informace > Anonymní on-line poradna lékaře

ON-LINE poradna lékaře

Na vaše dotazy průběžně odpovídá MUDr. Libor Zámečník. (podle časových možností)

MUDr. Libor ZámečníkMUDr. Libor Zámečník, FEBU – ukončil studium všeobecného lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 1994. Od téhož roku pracuje na Urologické klinice VFN a 1. LF UK. V roce 2001 dokončil specializační přípravu II. atestací v oboru urologie. V roce 2005 složil zkoušku European Board of Urology (FEBU). Je členem České urologické společnosti ČLS JEP a její andrologické sekce, European Association of Urology, International Society of Andrology, Société Internationale D´Urologie. Problematice andrologie - mužské neplodnosti a sexuálních poruch, zvláště erektilní dysfunkce se věnuje od roku 2001.

Zodpovězené otázky

Nízká frekvence sexu

Dobrý den pene doktore, jsme s manželem 2 roky spolu a nyní čekáme v lednu miminko. Žijeme spokojeným životem a samozřejmě jako mnoho lidí míváme mezi sebou někdy dohady a manžel má poněkud stresující zaměstnání. Před zhruba půl rokem ztratil muž zájem o sex, cítí se unavený a veškerá vášeň je ta tam. Když se tak 1 za 10 dní dostaneme k milování, je to jako vždy úžasné, ale je to pro mě málo.Manželovi je 33 let a mně je 28let, těhotenství s tím určitě nesouvisí. Troufnu tvrdit, že ani manžel nemá jinou partnerku. myslím si, že i jeho to trápí. Pořád se mu líbím, ale zájem o sex u něj rapidně klesl. Samozřejmě jsme toto téma již několikrát řešili, manžel tvrdí, že je to stresem a necítí se z toho dobře. Bohužel,ale nic s tím nedělá. A mne to do budoucna popravdě děsí. Chtěla jsem se informovat co s takovýmto problémem nejprve touto cestou. Mnohokrát děkuji.
21.08.2008 13:23 | Simona
Vážená Simono,
je pravda, že jste oba mladí a nejste manželi dlouho, abyste takový problém museli řešit. Žel, někdy se opravdu stres a vyčerpání podílí na snížení celkové kondice muže a tím i nechuti k sexu. Méně pravděpodobné jsou organické příčiny - např. snížení hladiny mužského pohlavního hormonu. To lze, samozřejmě s mužovým souhlasem, vyšetřit.
Pokud, jak píšete, žijete jinak spokojeným životem, zkuste s manželem podrobněji probrat příčiny a také možnosti jak z celého problému ven - a to dříve, než se miminko narodí. Možná by Vám více poradil psycholog erudovaný ve věcech partnerských.
27.08.2008 17:21 | Libor Zámečník

Dotaz

Dobry den pan Doktor a jak jste mi psal ze mam jit na visetreni spermiogram a kam a kolik takove vysetreni stoji. Dekuji predem Roman
20.08.2008 18:11 | Roman
Dobrý den,
vyšetření spermiogramu provádějí různá zařízení - většinou v rámci gynekologických nebo sexuologických pracovišť (v Praze gynekologické kliniky fakultních nemocnic, soukromá centra asistované reprodukce atd.)
Pokud jste řádně pojištěn, je vyšetření hrazeno z prostředku veřejného zdravotního pojištění v plné výši.
20.08.2008 18:19 | Libor Zámečník

Semeno-ejakulace

Dobrý den je mi 40let a mám problém ,že při erekci mi nejde semeno ven ,ale až po chvíly menší množství,vždy to jde asi do moč. měchýře.Mám při tom bolesti v oblasti pánve na obou stranách a strašně mne to vysílí.Je to po dopr. nehodě ,kdy jsem za půl roku zjistil ,že mám prasklou cystu v moč. trubici -je odoperována ,ale porucha zůstává.Můžete mi říci co s tím ,případně na jakou kontrolu zajít.Nejedná se o situaci uvolnění nějakého vnitřního svalstva který při ejakuaci sevře vývod.Děkui za odpověd
20.08.2008 14:01 | milda
Mildo,
Váš problém patrně souvisí s popisovanou dopravní nehodou a možným poraněním v oblasti tzv. zadní močové trubice a hrdla močového měchýře.
Za normálních okolností dojde při orgasmu k ejakulaci stahy svalstva v oblasti chámovodu, kořene penisu a pánevního dna. V této fázi se uzavírá vstup do močového měchýře - tzv. hrdlo močového měchýře. Tím se zabrání proniknutí semene, které je vypuzováno z močové trubice pod tímto vstupem do měchýře. Za určitých okolností - např. po operaci prostaty, určitých lécích nebo poranění této oblasti - dochází k tzv. retrográdní ejakulaci. To je stav, kdy muž normálně prožívá orgasmus, ale ejakulát se místo močovou trubicí navenek dostává právě do měchýře. Takže navenek se dostane jen malá část ejakulátu, nebo ejakulát žádný. Podle příčiny může být tento stav doprovázen i vámi popisovanými bolestmi.
Nevím, zda bude možná úplná náprava tohoto stavu, nicméně jistě byste měl navštívit urologa či androloga,abyste vyřešili bolesti, které máte.
20.08.2008 16:56 | Libor Zámečník

EREKCE

Hezký den Pane doktore.Je mi 25let a s partnerkou jsme mívali pohlavní styk i 5krát denně.Ale poslední 14dní se mi párkrát stalo že když se mi stopořoří penis a vložím ho do pochvy, udělám pár pohybu tak mi klesne. A je to i při prvním styku v ten den.Někdy se stalo, že se mi vůbec nestopořil.Můžete mi poradit jestli jde o nemoc nebo jen o nějaký blok?Dekuji, s pozdravem M.B.
20.08.2008 11:27 | někdo neznámý
I Vám hezký den!
Předpokládám, že se nezměnilo nic zásadního ve Vašem zdravotním stavu, a proto bych pokládal tuto situaci za přechodnou. Může se jednat o selhání v případě fyzického nebo psychického vyčerpání, nepříjemného zážitku nebo stresu spojeného s pohlavním stykem. Zkuste si víc odpočinout, zhodnotit možnou příčinu a pokud by stav přetrvával, neváhejte navštívit odborného lékaře... Ani opakovaný stres a strach ze selhání erekci totiž neprospívá a je potřeba ho řešit.
20.08.2008 17:01 | Libor Zámečník

Ztopoření

Mám problém,když semy trochu stopořoí penis a vložím ho do pochv vní udělám pár pohybu tak my zase klesne čím to muže byt mam cirhozu jater.
18.08.2008 15:50 | Hejzák
Dobrý den,
neuvádíte věk - ten může hrát svou roli, ale pokud máte cirhozu jater, mohou obtíže s erekcí souviset s hladinou mužského pohlavního hormonu - testosteronu a jeho nízkou hladinou. Dále samozřejmě i s jinými zdravotními důvody, které k této poruše mohou vést - bylo by vhodné, abyste se poradil s ošetřujícím lékařem, který Vás může doporučit ke specialistovi.
19.08.2008 06:16 | Libor Zámečník

Dotaz

Dobry den pane Doktoreobracim se na Vas s prozbou. Moc rad bych se chtel zeptat na neplodnost u muzu. Ja osobne jsem mel deti ale pak jsem se rozvedl a ted s novou pritelknyni chceme mit miminko ale nejak to nejde. Pritelknyne ma pry spadlou delohu a me osobne by zajimalo zda je sance mit miminko.
18.08.2008 14:41 | Roman Schwarz
Vážený Romane,
v případě neplodnosti páru může být samozřejmě mnoho příčin a to na obou stranách páru, jak na straně partnerky, tak na straně muže. I když již dítě máte, bylo by vhodné abyste absolvoval jednoduché vyšetření - spermiogram, to ukáže jak jste na tom s plodností aktuálně. Pokud nález bude vyžadovat, jistě budete odeslán na podrobnější vyšetření - andrologem nebo urologem.
19.08.2008 06:11 | Libor Zámečník

Erekce

Dobrý den pane Doktore, mám takový problém. Je mi 30 let. Když se s jakokoliv ženou třeba jen líbám a mazlím, moc mě to vzrušuje, ale k erekci nedojde, pouze ze sebe vylučuji tzv "kapky touhy". Přitom, když jsem sám doma a pustím si erotický film, problém s erekcí nemám. Tento problém jsem měl už v pubertě. Vyzkoušel jsem i CLAVIN i FORMEN, ale bez úspěchu. Patrně se budu muset obrátit na doktora. Děkuji za odpověď.
17.08.2008 00:27 | někdo neznámý
Vážený "Neznámý",
vzhledem k věku a tomu, že nepíšete o jiných onemocněních, která byste měl, se nejspíše jedná o selhávání v situacích, kdy se můžete (někdy i nevěda) dostat do psychicky vypjaté a stresující situace - tehdy může k poruše erekce docházet, aniž by se jednalo o závažnou situaci.
Máte pravdu, že v těchto situacích potravinové doplňky nefungují.
Tak, jak píšete, obraťte se na lékaře, základní vyšetření není nijak náročné a v době, kdy máme bezpečnou a efektní léčbu poruch erekce, Vám jistě pomůže.
19.08.2008 10:53 | Libor Zámečník

Erekce jak kdy

Mám "malý" problém. Když jsem s přítelem v posteli, mám mnohem větší problém udržet erekci, po ránu jí skoro nejsem schopný dosáhnout. Ale když sedím u počítače a koukám na nějaká videa, tak s tím není vůbec problém. Myslím, že jsem asi zářným příkladem toho, že onanie škodí, jinak si to nedovedu vysvětlit. Když pak s přítelem pracujeme na mé erekci a já se snažím třeba i vzpomínat na erotická videa, většinou z toho nic není. Je nějaká rada??? Asi odbourat erotická videa.... Taky mi přijde, že je pro mě snazší dosáhnout erekce v sedě než v leže Dík moc, Filip 28 let.
16.08.2008 17:49 | Filip
Vážený Filipe,
Vámi popisovaný "problém" má možná více příčin. Předně, nemyslím si, že by se mělo jednat o závažnou zdravotní příčinu. Potvrzuje to fakt, že erekci za jistých situací máte zcela normální a vyhovující. Také není pravdou, že by onanie škodila - pokud v nečem vadí, pak je to ve snížené schopnosti dosažení erekce a orgasmu při opakovaném vyvrcholení... Marná sláva, muž je na vrcholu svých "sexuálních" sil v době dospívání... Zkuste změnit pro Vás stresující situaci, kdy na erekci "pracujete" a fantazii u počítače nahradit realitou. Rada a pohovor s lékařem, ev. účinná a bezpečná léčba na překonání této situace Vám jistě pomůže.
Držím palce.
19.08.2008 11:16 | Libor Zámečník

Změna tělesných proporcí

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné ovlivnit mužský hormonální a metabolický systém ženskou HA. Je možné, aby mladý muž, který byl do 18 let naprosto štíhlý během 2 let po zahájení sexuálního života se stálou partnerkou, která užívá HA, přibral 20kg, a to především od pasu dolů (gynoidní typ obezity), bez změny stravovacích návyků. Lze ovlivnit mužský hormonální systém tím, že má stálý kontakt s potem atd. ..patrnerky na HA (něco jako horm. náplasti pro ženy)?
16.08.2008 10:56 | Matka
Domnívám se, že Vámi popisovaná spojitost neexistuje. Syna spíše směřujte k lékaři - endokrinologovi. Mohlo by se jednat o onemocnění žláz s vnitřní sekrecí.
19.08.2008 06:08 | Libor Zámečník

Testosteron

Dobrý deň, už dva roky pociťujem únavu a stratu mentálnej aj telesnej výkonnosti, libida, výdrže erekcie Mám 38. Bol som na vyšetrení na endokrinológii kde som si vo výsledkoch všimol aj hodnoty testosterónu:
TST celkový 12,4
neviazaný na SHBG 11,8
TST voľný vypočítaný 32,9
LH 1,57
FSH 2,13

Nie sú to na môj vek nízke hodnoty? Ďakujem.
15.08.2008 22:19 | Robert
Roberte,
v situaci, kterou popisujete se opravdu může jednat o tzv. "late onset hypogonadism " (LOH), neboli hypogonadismus s pozdním začátkem. Přeloženo do srozumitelné řeči - hormonální nedostatečnost, konkrétně nižší hladinu mužského pohlavního hormonu - testosteronu.
Někdy je tato situace popisována jako "mužské klimaktérium". Všechny Vámi popisované příznaky (včetně ztráty libida a prouch erekce) mohou být přítomny, léčba je závislá na konkrétní příčině - a měla by být vedena lékařem, který se na danou problematiku specializuje. Podávání testosteronu (v podobě tablet, gelu, injekcí) je indikováno v případě laboratorních a také i klinických známek této nedostatečnosti. Vámi uváděné hodnoty nemohu konkrétně posoudit, neznám normální hodnoty u jednotlivých vyšetření - každá laboratoř je pro danou metodu uvádí individuálně.
19.08.2008 11:03 | někdo neznámý
celkem nalezeno: 1504
 zobrazuji: 24 - 14 

seznam lékařů

test sexuálního zdraví

lékařská poradna




Úvod © 2009  Fórum sexuální vitality